maandag 16 mei 2011

Longboard kopen voor beginners

Welk longboard is geschikt?

Dit artikel is in een nieuw jasje te vinden op de nieuwe site van Boardshortz. Met foto's.

Het is tijd om te gaan longboarden. Je ziet ze af en toe door de straten glijden. Gasten of dames op een lang skateboard. Geen tricks. Maar meer de surfstyle. Lijkt me relaxt. Maar longboarden heb ik nog nooit gedaan. Dus hoe kies ik nu het juiste longboard?

Meer interesse in surfen?

Wil je meer weten over surfen? Vraag dan het gratis online surfboekje aan. 26 pagina's over surfen in Nederland.

Tips om longboard te kopen (skateboard)

Waar begin je? Eerst maar een oud-collega inschakelen. Die alle varianten van skateboards kent. Hij adviseert direct Sector 9. Heb zelf de gids van Arbor in huis. Ik besluit bij Revert in Haarlem binnen te stapppen. Goede skateshop in Haarlem is dat. De verkoper laat me op 4 boards staan. Dit is echt bere handig om even te doen.

Tip 1: Ga naar de skateshop en "pas" een paar boards.

Tip 2: Sta me je voorste voet helemaal voorop het skateboard.

Wielen van een longboard

Omdat ik nog twijfel of dit de juiste is, wacht ik nog even met de aankoop. Thuis duik ik achter internet. Op zoek naar longboardinfo. Ik wil tips. Op Surfholland.nl krijg ik interessante info. Een expert geeft antwoord in het forum. Hierdoor leer ik dat longboards grotere wielen hebben. En dat zachte wielen minder geluid maken.

Tip 3: Wielen van een longboard moeten minimaal 64 mm zijn. En mij klinkt de 70 mm goed in de oren. Dan rolt het lekker door.

Tip 4 Vraag naar de zachtheid van de wielen. Hoe zachter, hoe minder geluid het board maakt.

De lagers

Daarnaast heb je de lagers. Lagers hebben een ABEC score. Minimaal ABEX 3 of 5 wordt gemeld. Kijk, dat is lekker concreet. Nu heb je ook hogere ABEC cijfers. Ik ben nog benieuwd hoe dit zich verhoudt. Maar vooralsnog wil ik minimaal ABEC 5.

Tip 5: Kies voor je lagers minimaal ABEC 5.

Lengte van je longboard

Laten we het deck niet vergeten. De bovenkant van het board. Voor een ultiem surfgevoel schijn je minimaal een lengte van 42 inch te moeten nemen. Ik ga er voor.

Tip 6 dus: Minimaal 42 inch nemen voor de lengte van je board. Daarmee bereik je het surfgevoel.

De flex van het board

Vervolgens heb je nog de flex. In hoeverre bolt het deck omhoog. Hoe hoger de rug staat. Hoe meer flex. Wat mij betreft hoeft de flex niet super groot te zijn. Ik ben maar een beginner. Dat komt later wel. Mij gaat het om lange flauwe cruise bochten te maken.

Tip 6: Check de flex. Hoe hoog staat de rug van het deck.

Websites over longboards

Hier wat websites die me hielpen.

1 opmerking: